”E-Ticaret” Üzerine

01.03.2019
”E-Ticaret” Üzerine

E-ticaret günümüzde iyice yaygınlaşan bir pazarlama sistemidir. En kısa ve anlaşılır tabiriyle e-ticaret, ticaretin internet üzerinden online yapılması anlamına gelir.

Hepimiz bir şekilde bu yolla alışverişimizi gerçekleştirmişizdir. Çünkü normal giderek gerçekleştirdiğimiz alımlardan daha fazla indirim imkânı elde edebiliyoruz sitelerde. Belli günler aralığında indirim imkânı bulabildiğimiz bu sitelere talep, mağazalara gidip almaktan daha fazla. Eğer talep bu yönde artarak ilerlemeye devam ederse tüm alışverişlerimizi internet yoluyla yapmaya devam edeceğiz ve buna paralel olarak fiziksel mağazaların sayısı giderek azalma eğilimi gösterebilir.

E-ticaret tarihine bakarsak 1995 yılıyla teknolojinin gelişmeye başlamasıyla yavaş kendini göstermeye başlamıştır. Başta basit olan alım satımları gerçekleştirmeye başladığımız bu dönüm noktası bizi bu noktaya getirdi. Artık online olarak ev, araba gibi aklınıza gelebilecek her şeye sahip olabiliyoruz. Ben de tüm kitaplarımı internetten alma taraftarıyım çünkü görüyoruz ki gidip mağazasından almak bizlere bir avantaj sağlamayacağı gibi aksine bizim zararımıza olduğunu fark etmemle birlikte alışverişime online olarak devam etme kararı aldım.

Dünya’da E-ticaret     

Gelişmiş ülkeler açısından olaya baktığımızda internet hayatına en büyük katkıyı onlar gerçekleştirmektedir. TÜSİAD verilerine göre e-ticaret hacmi 2016 yılında 1.6 trilyon dolar olmuştur. 2011 yılında gelişmekte olan ülkelerin payı %34 civarlarındayken bu sene bu rakam %59 civarlarında olmuştur. Uzmanların tahminlerine göre ise 2020 yılında yaklaşık olarak %65 olması beklenmektedir. Ve hepimizin tahmin edeceği gibi gelişmiş olan ülke olarak gösterilen Çin’in payı oldukça fazladır.

Günümüz gelişen teknolojileriyle beraber neredeyse birçok şeye erişimimizi akıllı telefonlardan gerçekleştiriyoruz. Bunun avantajı olarak gösterebileceğimiz, mobil uygulamalardan da e-ticaret işlemlerini yapmak herkese büyük bir kolaylık sağlamıştır. 2016 verilerine göre mobil uygulamalardan yaptığımız e-ticaret işlemleri yaklaşık %44 civarlarında seyretmektedir.

Dünya’da önemli yere sahip olan e-ticaret siteleri;

  • Amazon – 1994 yılında ABD’ de Jeff Bezos tarafından kurulmuştur.
  • Alibaba – 1999 yılında Çin’de Jack Ma tarafından kurulmuştur.
  • Ebay – 1995 yılında ABD’de Pierre Omidyar tarafından kurulmuştur.

Türkiye’de Durum Nasıl?

Türkiye e-ticaret işlemleri konusunda önemli bir yere sahiptir. 46 milyon internet nüfusuyla büyük rol oynayan Türkiye, mobil uygulama içerisinde dünya ortalamasında gibi bir paya sahip olarak büyük bir potansiyele sahiptir.

Türkiye’de önemli yere sahip olan e-ticaret siteleri ise;

  • Gittigidiyor – 2001 yılının şubat ayında kurulmuştur
  • Hepsiburada – 1998 yılında kurulmuştur
  • Trendyol – 2010 yılında Demet Mutlu tarafından kurulmuştur. Kurucusu ABD Fortune dergisinde ‘’Dünyanın En Güçlü 10 Kadın Girişimcisi’’ listesine girmeyi başarmıştır.
  • Yemeksepeti – 2001 yılında kurulmuştur
  • N11 – 2012 yılında kurulmuştur. Doğuş Grubu ve bir grup Güney Koreli tarafından kurulmuştur. Tüm hakları Doğuş Gruba aittir.

Türkiye’de e-ticaretin arttırılması yönünde bazı politikalar gerçekleştirilmektedir. Bunların arasında dijital okuryazarlığın arttırılması yönünde yapılan iyileştirmeler vardır.

Tümü