Sosyal Medyada Viral Olmak İçin 8 İpucu

01.03.2019
Sosyal Medyada Viral Olmak İçin 8 İpucu

akın geçmişteki bir araştırmaya göre , Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan insanların yaklaşık yüzde 70’i en az bir sosyal medya ağını aktif olarak kullanmaktadır.Dünya çapında ise 2,5 milyardan fazla kişinin sosyal medya hesabı bulunmakta ve bu sayı her geçen gün hızla artmaktadır.

Bu dijital çağda eğer bir girişimciyseniz,mutlaka siz de sosyal medyada var olmalısınız.Sosyal medyanın gücünü kullanarak etkileyici bir pazarlama karması oluşturmak, marka bilinirliğini yaratmanın harika bir yoludur.

Geleneksel bir yöntem olan ağızdan ağıza pazarlama (WOM) tekniğinin teknoloji ve internet kullanımı ile evrilerek dijital ortamda gerçekleşen haline viral pazarlama denir.

Sosyal ağ üzerinden yapılan bu  pazarlama şekli, işletmeler için güçlü bir araçtır. Facebook ve Lyft gibi kuruluşlar viral pazarlama yöntemi ile hızla yeni müşteriler kazanmışlardır. Siz de dünyanın en iyi markalarından bazılarının uyguladığı viral pazarlama ilkelerine uyarak viral bir sosyal medya kampanyası oluşturabilirsiniz. Bu ilkelerden bazıları şunlardır:

1. Hedef kitlenizi yönlendirin:
Viral içerik oluşturmak için öncelikle hedef kitlenizi belirleyin.Viral içerik,ancak hedef kitle bunu paylaşmaya istekliyse etkili olur. Bir sosyal medya pazarlamacısı, hedef müşteri kitlesinin demografik ve psikolojik bilgilerinin yanısıra, sosyal medyadaki içerik tercihlerini belirlemelidir. Daha sonra viral kampanya başlatılmalıdır.

2. Uygun sosyal medya platformunu seçin:
Her sosyal medya platformu farklıdır. İçerik oluşturmadan önce, üzerinde uzmanlaşacak bir platform seçin. Instagram, Twitter, LinkedIn ve Facebook, gibi sosyal medya ağları viral bir pazarlama kampanyası başlatmak için uygun platformlardır. Ancak, oluşturduğunuz içerik seçtiğiniz platforma göre değişir.Örneğin, Instagram için içerik oluşturmayı seçerseniz, bir dizi Instagram Hikayesi veya etkileyici bir başlığı olan bir görüntü, viral paylaşım için gereklidir.Seçtiğiniz platform, çalışmalarınızdan toplanan bilgilerle bir pazarlama kişiliği yaratarak bilgilendirilmelidir.

3. Maksimum erişim için zaman içeriği:
İçeriğin olabildiğince çok sayıda kişiye ulaşmasını  sağlamak için ,uygun zamanda yayınlanmasını sağlayın ve maksimum sayıda görüntülenme elde edin. İdeal zamanlama, hedef kitlenizin alışkanlıklarına, tercihlerine ve kullandığınız sosyal medya platformuna bağlı olacaktır.Sosyal medya platformları, kullanıcı katılımının olasılığına bağlı olarak içeriği sıralayan algoritmalar kullanmaktadır. Zamanlamanın da bu denklemde önemli bir rolü vardır; bu da içeriğin doğru zamanda yayınlanmasının performansı olumlu yönde etkileyebileceği anlamına gelir.

4. Reklamlarla görünürlüğü artırın:
Küçük bir operasyonun başarılı bir viral pazarlama oluşturması zordur.Bu nedenle sosyal ağlarda ücretli reklam yayınlamak, kampanyanın görünürlüğünü artırabilir. Etkili bir kullanıcı grubunu hedefleyen reklamlar oluşturmayı düşünün. Bu kullanıcılar reklamı yeniden paylaşırsa, reklam daha geniş bir kitleye düşük maliyetle ulaşabilir.

5. Gelecekte daha iyi kampanyalar oluşturmak için performansı ölçün:
Dijital pazarlamacılar,kampanyanın ne kadar kitleye ulaştığını,ne kadar tanınıp ne kadar satın alım yapıldığını dikkatle takip etmelidir.bu gelecekte yapılacak kampanyalar için yol gösterici olacaktır.

7. Açık bir harekete geçirme çağrısı yapın:
Sosyal medya katılımının sadece görüntülenmekle kalmasına izin vermeyin. Markaya ilgi duyanların bir sonraki adımda ne yapmaları gerektiğini açıkça belirtin.Facebook ve Lyft gibi markalar, sosyal medya aracılığıyla marka bilinirliği yaratarak büyümenin yanısıra; hedef kitlenin üyelerini belirli bir eylemde bulunmaya teşvik etmişlerdir.Çoğu durumda, hedef kitleyi ücretsiz deneme için kaydolmaya veya indirimli bir satın alma işlemi yapmaya teşvik etmek, müşteri sayısını arttırmak  için viral pazarlama gücünü kullanmanın etkili yoludur.

8. Medyaya dikkat gösterin:
Viral bir pazarlama kampanyası gerçekten başlıyorsa, çeşitli medya organları vasıtasıyla markanın mesajını yükseltmeye çalışın. Markanın haber değeri olan bir şey yaptığı ortada ise, haber kuruluşları markalara dikkat çekmek için istekli olacaklardır.Çok sayıda kişinin markanızın kampanyasına olumlu yanıt verdiğini medya organlarına gösterin.Bu kampanyanın haber değeri olduğunu kanıtlamak için harika bir yoldur.

 

Tümü